h1

De Nieuwe Mensch

May 3, 2007

denieuwemens.jpg

Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft onlangs een schilderij gekocht dat jarenlang in de werkkamer van NSB-leider Anton Mussert hing.
Wat mij de enige waarde daarvan lijkt te zijn, de historische, aangezien ik het zelf nogal lelijk vind.
Het gaat om het doek ‘De Nieuwe Mensch‘ dat schilder Henri van de Velde (1896-1969) rond 1933 heeft gemaakt. Het doek was geroofd uit het NSB hoofdkwartier te Utrecht, vlak na de oorlog, en men waande het verloren.
In 2003 bleek toch iemand in Belgie het te koop aan te bieden. Het is te bezichtigen vanaf 30 mei.

De bovenstaande ansichtkaart werd in 1942 gemaakt ter gelegenheid van de tentoonstelling: ‘Herlevend Nederland’. Hierrr is de begeleidende tekst wat beter te lezen, die wat van de symboliek van het schilderij verklaart.

Nico Dijkshoorn zou Nico niet zijn, als hij hier niet ‘n sappig stukje over zou hebben geschreven.

“Het zet je wel aan het denken, die titel. De Nieuwe Mensch. Ik hoop niet dat het die mensen vol met pluizig haar in hun gezicht zijn, die in natuurwinkels aan een krop sla staan te ruiken en met zijn vieren, uitgeput door een slopend dieet van natuurvoeding, een kratje wortelsap achter in de auto tillen. Dan maar een Oud Mensch.”

Vooral met z’n waarde-oordeel over Edwin Evers z’n optreden in het tv-programma Just The Two Of Us, heeft hij menig mensch weer heftig aan het steigeren gekregen.

2 comments

  1. Hilarische column en de reacties zijn minstens even hilarisch. Alle luisteraar-kneusjes die ‘s ochtends in de spits niet zonder Evers kunnen en denken dat hij wel de grootste radioman aller tijden moet zijn worden even geconfronteerd met hun eigen debiliteit. Ik heb werkelijk in een driedubbele deuk gelegen.
    De door jou geciteerde alinea is één van de mooiste, inderdaad.

    Dan maar een Oud Mensch… 😀


  2. Haha… 😉
    Het verbaast me telkens weer hoe Nico sommige Nu.nl lezers op stang weet te jagen, maar dit keer is het wel uitzonderlijk goed gelukt.Comments are closed.

Video Rebel's Blog

Just another WordPress.com site

Activist Post

het einde

The Extinction Protocol

Geologic and Earthchange News events

%d bloggers like this: